• Home
  • Českolipské muzeum se po 2 letech otevře návštěvníkům

Českolipské muzeum se po 2 letech otevře návštěvníkům

Výměna všech oken, repasování vnějších a výměna vnitřních vstupních dveří v hlavní budově kláštera i v prostoru klášterní restaurace, to jsou rozsáhlé stavební úpravy, ke kterým došlo díky Libereckému kraji v uplynulých 2 letech ve Vlastivědném muzeu
a galerii v České Lípě.

Od ukončení stavebního projektu v říjnu 2021 probíhaly návazné opravy vnitřních prostor, parketových podlah, technické úpravy expozic apod. Cenné sbírkové předměty prošly péčí odborných zaměstnanců muzea a postupně se mohou vracet na svá místa v expozici, už 3. března se muzeum otevře široké veřejnosti.

Pro návštěvníky je připraveno několik novinek. Z nových exponátů zaujme především medvěd grizzly, největší, který kdy žil na území České republiky. Medvěda získalo českolipské muzeum ze zoologické zahrady v Děčíně.

Další novinkou je expozice Těžba uranu na Českolipsku. Uran hrál v historii Českolipska i Liberecka velkou roli. Kromě silného zásahu do přírody, která se postupně probouzí k novému životu, přinesl zejména v 70. a 80. letech příliv nových obyvatel, tzv. uranovou populaci, a s tím související výstavbu. Rozvoj Českolipska se tak odrážel i v kultuře a životní úrovni obyvatel. Tato stálá expozice byla od samého počátku připravována pouze pracovníky Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, a to za finanční podpory Libereckého kraje, který je jeho zřizovatelem.

Poslední novinkou, kterou návštěvníci ocení, je možnost dobrovolného vstupného. Muzeum si od 4měsíčního experimentu slibuje jednak návrat svých tradičních návštěvníků a jejich častější návštěvy, jednak rozšíření povědomí o muzeu a jeho nabídce mezi návštěvníky nové. Otevírací doba se nemění, tedy březen–duben od středy do neděle (9–12, 13–17), květen–září od úterý do neděle (9–12, 13–17), říjen–prosinec opět od středy do neděle (9–12, 13–17).

Hlavní budova muzea bude návštěvníkům otevřena ve čtvrtek 3. března. O den dříve, ve středu 2. března proběhne v 17.00 společná vernisáž dvou výstav v galerii Chodba a galerii Jídelna, a to fotografií Vladimíra Štěpánského, dlouholetého zaměstnance muzea, a obrazů Lucrezie Škaloudové Puchmajerové, vnučky Rudolfa Novotného, „malíře České Lípy a Českolipska“.
Přijďte, všichni jsou srdečně zváni.

Logo

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, příspěvková organizace Libereckého kraje

Jak se k nám dostat

Kontakty